Jak powinno wyglądać śniadanie wielkanocne?

wielkanocne śniaanie

Wielkanoc, to najstarsze i najświętsze święto chrześcijańskie. W Polsce, tradycyjnie rodziny zasiadają do śniadania wielkanocnego w Niedzielę Wielkanocną. Owe śniadanie rozpoczyna się od składania sobie wzajemnie życzeń, oraz dzielenia się między gośćmi poświęconym jajkiem, aby następnie zasiąść wspólnie do stołu i spożyć jakże obfite pełne przeróżnych przysmaków śniadanie.

Przygotowanie stołu do śniadania wielkanocnego

Tradycyjnie w Polsce przygotowanie stołu do śniadania wielkanocnego, powinno rozpocząć się od, nakrycia go odświętnym białym obrusem, który podkreśla wyjątkowość tego świątecznego poranka. Ważną i nieodłączną częścią wielkanocnego stołu jest również elegancka zastawa. Stale towarzyszącymi elementami, którymi warto udekorować stół, przy którym spożywane będzie śniadanie wielkanocne, są również dekoracje, wykonane z tradycyjnie pięknie pomalowanych wieloma technikami pisanek, oraz żywych roślin takich jak: bazie, żonkile, czy tulipany, które wkłada się do przeźroczystego wazonu. Ciekawym elementem dekoracyjnym stołu, który z pewnością pięknie go ozdobi, są również zyskujące coraz większą popularność wieńce wielkanocne.

śniadanie wielkanocne

śniadanie wielkanocne

Potrawy na stole wielkanocnym

Jak już zostało powiedziane na wstępie śniadanie wielkanocne winno być obfite, pełne wszelakich tradycyjnych potraw, których spożywanie jest prawdziwą przyjemnością. W wielu polskich domach kultywowana jest tradycja polegająca na tym, że każdy z gości zasiadających przy wielkanocnym śniadaniu powinien skosztować wszystkiego, co znajduje się w święconce czyli: wędlin, chrzanu, soli, pieprzu, chleba, oraz pozostałych wspaniałości.

Potrawy na stole wielkanocnym, to prawdziwy festiwal przepysznych tradycyjnych dań. Z racji tego, że przed wielkanocnym śniadaniem obowiązuje ścisły post, spożywane podczas śniadania potrawy konsumowane są, z jeszcze większym apetytem i przyjemnością. Obowiązkowymi potrawami na stole wielkanocnym są między innymi: wszelkiej maści pieczenie, pasztety w wersji mięsnej z królika lub wieprzowiny, jak również w wersji wegetariańskiej z kaszy, soczewicy, czy też warzyw, schaby, szynki, rolady oraz pasztety, do których najczęstszym dodatkiem jest ćwikła lub chrzan. Obok tychże dań podaje się również obowiązkowo jajka, które niewątpliwie królują na stołach podczas świąt wielkanocnych. Mogą być one w serwowane w: formie gotowanej, faszerowanej, w formie pasty jajecznej, podawane z majonezem lub w wersji wegańskiej. Potrawami, które również powinny znaleźć się na stole wielkanocnym są zupy. W zależności od regionu na stołach wielkanocnego śniadania swoje miejsce znajdują: tradycyjny żur z jajkiem oraz kiełbasą, jak i czerwony barszcz na domowym zakwasie. Owe zupy smakują najlepiej, jeśli zostaną przygotowane według tradycyjnego staropolskiego przepisu. Dzień podania barszczu, bądź żurku do stołu, jest ukoronowaniem przygotowań do śniadania wielkanocnego, trwających często niemal kilka dni. Jednak czymże było by śniadanie wielkanocne niezakończone deserem. Mazurki w wersji tradycyjnej lub ekspresowej bez pieczenia, serniki, babki: piaskowe, cytrynowe, czy też owsiane, to smakołyki, które uwielbia niemal każdy, a jedzenie ich jest prawdziwą przyjemnością.

Śniadanie spożywane w gronie najbliższych ukochanych nam osób, będące prawdziwą ucztą, wzbogacone pięknie udekorowanym stołem, oraz ciepłą atmosferą. Tak właśnie powinno wyglądać śniadanie wielkanocne.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.