Jak zrobić świąteczne ozdoby – DIY

ozdoby świąteczne

Coraz bliżej święta, magiczny czas spotkań z rodziną i najbliższymi. Święta Bożego Narodzenia to specyficzny i wyjątkowy okres, który przepełnia nas pozytywną energią. Gdy za oknem chłód, a na niebie świeci pierwsza gwiazdka, ciepły domowy nastrój budować możemy światłem i zapachem. Dlatego w tym roku proponujemy święta pachnące suszonymi owocami i korzennymi przyprawami, w kolorach choinkowej zieleni, z którą pięknie komponować się będą rozgrzewające odcienie złota i żółci.

Już przed świętami możemy przygotować plastry suszonych pomarańczy, cytryn i jabłek. Wykorzystajmy do tego dojrzałe owoce o jak najgrubszej skórce. Pokrójmy je w cienkie plasterki i pozostawmy na 45 min do wysuszenia w piekarniku nagrzanym do maksymalnie 100°C. W połowie procesu suszenia warto je przełożyć na drugą stronę, by wysuszyły się równomiernie i nie przypaliły. Tak przygotowane owoce posłużą nam do przygotowania dekoracji w całym domu.

Jak zrobić świąteczne ozdoby na choinkę?

Własnoręcznie udekorowana choinka to powód do dumy, szczególnie dla najmłodszych, a przygotowanie ozdób z suszonych owoców jest tak proste, że dzieci chętnie nam w tym pomogą. Oprócz plasterków jabłek i cytrusów wykorzystajmy też intensywnie pachnące przyprawy- laski kory cynamonowej i wanilii, gwiazdki anyżu i suszone kwiaty goździków. Potrzebne nam jeszcze będą kolorowe wstążki w złotych, zielonych bądź brązowych kolorach, albo naturalne sznurki jutowe. Do każdego cytrusowego plasterka wbijamy goździki albo anyż, przeplatamy przez nie wstążki i wiążemy dekoracyjne kokardki. Takie zawieszki mogą składać się z pojedynczych plastrów owoców, możemy robić też dłuższe i większe, nawijając na sznurek na zmianę pomarańcze, jabłka, laski cynamonu i wanilii oraz cytryny. Aranżację choinki uzupełnijmy naturalnymi szyszkami, bombkami w kolorach matowego złota i lampkami o stonowanej, ciepłej barwie światła.

Jak zrobić świąteczne ozdoby na wigilijny stół?

Wigilijny stół to magiczne miejsce, przy którym spotykamy się z najbliższymi. Elegancka zastawa i biały, odświętny obrus, pod którym skrywa się garść siana, to ponadczasowy, ale bezpieczny wybór. Tak przygotowany stół warto więc jednak urozmaicić i postawić na mocniejsze, wyróżniające się akcenty komponujące się dobrze z oprawą choinki. Wystarczy jedna duża świerkowa lub jodłowa gałązka, do której, tak jak do świątecznego drzewka, przywiążemy zawieszki z owoców i przypraw oraz złote bombki. To najprostszy do wykonania, a przy tym najpiękniej pachnący świąteczny stroik. Aranżacje stołu uzupełnić możemy równie pięknie pachnącymi świecami. Wystarczą eleganckie świeczniki, a nawet duże kieliszki z białego lub przeźroczystego szkła, do których włożymy nasze owoce i przyprawy oraz neutralne kolorystycznie białe świeczki. Kupne świece możemy też obłożyć naokoło laskami cynamonu i przewiązać elegancko wstążka lub sznurkiem.

ozdoby świąteczne stroik

Ozdoby świąteczne – stroik

Jak zrobić świąteczne ozdoby na prezent?

Zapas suszonych owoców i przypraw wykorzystajmy też jako oryginalne podarki lub dodatki do większych prezentów. Kilka plasterków pomarańczy i cytryny włożonych wraz z przyprawami do eleganckich woreczków z organzy możemy przywiązać do torebek prezentowych wraz z bilecikiem z imieniem obdarowanego. Takie woreczki można wykorzystać później jako zapachowe saszetki do szafy. Możemy też wymieszać wszystko w eleganckich słojach, pokropić odrobiną naturalnych cytrusowych i korzennych olejków eterycznych i wręczyć jako oryginalne i jedyne w swoim rodzaju potpourri, które jeszcze długo rozsiewać będzie wokół magiczny zapach rodzinnych świąt.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.