Święta Bożego Narodzenia – czas i tradycja
Boże Narodzenie to magiczny i wyjątkowy czas. Wtedy wszyscy spotykają się przy wigilijnym stole, aby w gronie rodzinnym zacząć wspólnie świętować. To również jedno z najbardziej ulubionych Świąt Polaków, Świąteczną atmosferę czuć już na długo przed pojawieniem się pierwszej gwiazdki. Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z wcześniejszym przygotowywaniem potraw, ubieranie choinki, kupowaniem prezentów, wspólnym i rodzinnym kolędowaniem. Gospodynie domowe już dużo wcześniej ustalają co w danym roku zaserwują najbliższym, ale jednocześnie żeby jedzenie było zgodne z obowiązującą tradycją.
Podczas Bożego Narodzenia warto zatrzymać się na chwilę w miejscu i zastanowić się nad sensem życia ludzkiego – co tak naprawdę jest ważne? Warto szczególnie w tym czasie zgłębić relacje z rodzinne i spędzić z nimi więcej czasu. Należy odetchnąć choć na chwilę, zapomnieć o otaczających bieżących problemach, z którymi ma się do czynienia na co dzień. Czym jednak byłoby wspólne świętowanie bez pysznych potraw?
Bożonarodzeniowa tradycja zakłada, że na świątecznym stole powinno znaleźć się 12 wigilijnych potraw, które symbolizują 12 apostołów. Ponadto świąteczne dania powinny zawierać w swoim składzie mak, miód, grzyby i ziarna, bo są charakteryzują one płody ziemi. Zaleca się również spróbowanie każdego z nich po trochu w celu zapewnienia sobie dostatku w zbliżającym się roku. Warto pielęgnować tradycje i przekazywać je z pokolenia na pokolenie.
Szukasz pomysłu na ozdobienie domy na Boże Narodzenie ? Sprawdź koniecznie produkty dostępne na stronie https://malafabryczka.pl/kategoria/dekoracje-na-boze-narodzenie/525
Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe
Serwowane potrawy na okres Świąt Bożego Narodzenia mogą być różne. Wszystko zależy od regionu w którym się mieszka. Jak ze wszystkim co nas wokół otacza – zdania są podzielone. Jedni stale przygotowują te same dania od lat, a jeszcze inni zachowują tradycyjne menu lekko je modyfikując.
Pierwszą tradycyjną potrawą przygotowywaną na Wigilię jest czerwony barszcz z uszkami. Na Święta Bożego Narodzenia przygotowuje się również zupę grzybową i biały barszcz. Karp to kolejna tradycyjna potrawa. Ponadto na świątecznym stole nie może również zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami kapusty z grochem czy pasztecików z grzybami.
Na wspólne świętowanie przygotowuje się deser najczęściej w postaci ciast, które zawierają mak, miód i oczywiście bakalie. Zgodnie z tradycją mają one przynieść bogactwo i pomyślność w nowym roku. Zatem w okresie Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć przede wszystkim sernika z bakaliami, piernika czy zawijanego makowca! Standardowym deserem jest mak połączony z rodzynkami, miodem i połączony z makaronem/kluskami.

Barszcz potrawa na święta Bożego Narodzenia
Dania na Boże Narodzenie
Po wspólnie spędzonej wigilijnej kolacji nadchodzi okres świętowania przez następne dwa dni. Wtedy już przede wszystkim można spożywać mięso, co w czasie Wigilii nie jest zalecane. W Wigilię trzeba pościć. Na Boże Narodzenie najczęściej na początek przygotowuje się mięso, np. pieczonego kurczaka, indyka czy też pieczeń wołową w sosie z kluskami. Są również zwolennicy tradycyjnego niedzielnego rosołu czy też flaków. Można zrobić również kaczkę w sosie winnym. Pozostali wolą nawet przez świąteczny okres jeść głównie ryby. Wtedy można przygotować np. najbardziej znaną rybę po grecku z warzywami, fileciki rybne w zalewie, pstrąg, łosoś itd. To wszystko zależy od preferowanego gustu i oczywiście zdolności kulinarnych. Na Święta Bożego Narodzenia wiele osób chce przygotować coś wyjątkowego, aby to nie był zwykły dzień powszedni.
Zwykle popołudniu można spodziewać się gości. Czym ich poczęstować? Najczęściej na stół podaje się różne pasztety, paszteciki i sałatki w tym śledziowe oraz potrawy, które zostały z Wigilii. Często zdarza się, że nawet nie trzeba nic dodatkowego przygotowywać, ponieważ w Wigilię nikt nie jest w stanie zjeść wszystkiego co zostało dotąd zrobione w kuchni. W celu nie marnowania jedzenia, warto spożyć wszystko to, co zostało po poprzednim wielkim dniu.
W Internecie można znaleźć zarówno tradycyjne jak i urozmaicone przepisy na wigilijne i świąteczne potrawy. Niektóre gospodynie, mimo że wciąż korzystają ze sprawdzonych rodzinnych, starych przepisów to co roku przygotowują je tak pysznie jakby robiły je po raz pierwszy dla swojej rodziny. Przygotowując dania można miło spędzić wspólnie czas w kuchni z najbliższymi.
***
No Comments, Be The First!